Üdvözöljük weboldalunkon!

No menu items have been found.

Orrplasztika - mit érdemes tudni róla?

Az orrplasztika a szaglószervet érintő sebészeti eljárás, mellyel megváltoztatható az orr alakja, mérete, de nem csak esztétikai problémák küszöbölhetőek ki vele. Rengeteg embert érintenek a különböző orrdeformitások, amik funkcionális zavarokat okoznak, megkeserítve a hétköznapi életet.

Ilyen zavar például az orrsövényferdülés vagy az orr járatainak deformitása, esetleg szűksége miatt kialakuló légzési nehézségek. Ezek következtében a páciens sokszor saját horkolása vagy nehézlégzése miatt nem tud megfelelően pihenni. Ez hosszú távon kimerültséghez, ingerültséghez, levertséghez, immunrendszer-gyengüléshez, sőt akár párkapcsolati gondokhoz is vezethet. Érdemes tehát minél hamarabb szakszerű segítséget kérni.

orrplasztika

Az orrplasztika kockázatai

Az orrkorrigálás teljesen rutinműtétnek számít már manapság. Szinte semennyi kockázatot nem rejtenek magukban, viszont az eredmény nagyon látványos és maradandó. A műtét során vagy egyáltalán nincsenek varratok, metszések, vagy azok az orr belsejében helyezkednek el, ezért a gyógyulási idő lejárta után a műtétnek maradandó nyoma nincsen. Vagyis csak a szép, új, megfelelő méretű, formájú és jól funkcionáló orrot és az ezzel együtt megnövekedett önbizalmat kell megszoknia a páciensnek.

Az orrplasztika fajtái

Arcunk legmarkánsabb vonása az orrunk, ha valakinek bármilyen okból (születési rendellenesség - például farkastorok vagy nyúlszáj – vagy később szerzett – például baleset közben) orrdeformitással kell élnie a mindennapjait, az nagyban ronthatja életminőségét, akár még szociális kapcsolatira is negatív befolyással lehet. Nem kell azonban ebbe beletörődni, a mai modern technológiák lehetővé teszik az alábbi orrkorrekciós eljárásokat:

 • orrkisebbítés
 • orrnagyobbítás
 • veleszületett deformitások korrigálása
 • szerzett deformitások korrigálása
 • alaki eltérések javítása
 • anatómiai eltérések korrekciója

Fontos azonban, hogy az arcunk esztétikáját befolyásoló műtétet lelkiismeretes és profi orvosi stáb végezze! Ezért érdemes egy személyes konzultációs alkalmon részt venni, hiszen ennek során lehetőség van az orvost jobban megismerni és egyénre szabott műtéti tervezetet, valamint árajánlatot készíttetni.

Orrplasztika árak

Orrkorrekciós műtéteket 420 000 Ft és 1 000 000 Forint között találunk. Az ár nagyban függ attól, hogy milyen korrigálásra van szükség és azt milyen eljárással lehet megvalósítani (pl nyitott vagy zárt orrműtét). Mint minden plasztikai beavatkozásról úgy az orrplasztikai műtét pontos, egyedi áráról is a konzultációs alkalmon adnak felvilágosítást.

Az orrplasztika utáni felépülés

Az orrplasztikai műtétet követően – más plasztikai műtétekhez képest – viszonylag gyors és kevés fájdalommal jár a felépülés. Közvetlenül a műtét után 24 órás megfigyelés és intézményi bent tartózkodás javasolt. Az elbocsátó vizsgálat után, kísérő jelenlétében elhagyható a sebészet. Ezután következik az otthoni gyógyulás. Páciensként a műtét utáni időszakban érdemes néhány dologra odafigyelni:

 • műtét után legalább 1-2 hétig tilos a hajolgatás és az orr fújása
 • 6 hétig kerülni kell a sportot, de a normális, átlagos aktivitást igénylő napi feladatok nyugodtan végezhetőek
 • az orrgipsz viselése általában 1 hétig javasolt (a beavatkozás utáni kötelező kontroll alkalmával távolítja el a műtétet végző orvos)
 • a beavatkozást követő néhány éjszakán ajánlatos kicsit felpolcolt arccal, háton fekve aludni
 • a dohányzás és az alkohol fogyasztásának mellőzése a műtét előtti és a műtét utáni hetekben hozzájárul a minél gyorsabb, könnyebb és szebb gyógyuláshoz
 • napozás 6 hétig nem ajánlott
 • forró vagy csípős ételek fogyasztását sem ajánlják a műtét után pár hétig, hiszen ezek irritálhatják a nyálkahártyát, esetleg orrváladékozást okozhatnak, mely hátráltatja a sebgyógyulást

Az orrműtét viszonylag rövid ideig, körülbelül 2-3 napig okoz csak fájdalmakat a műtét után. Ráadásul a jó plasztikai sebész ellátja páciensét megfelelő tanácsokkal és receptekkel, így az otthoni fájdalomcsillapítás is megoldott. Az orrplasztikai műtétet követően 1-2 hét pihenés után vissza lehet térni a munkába (kivéve fizikai munka esetén). 6 héttel a beavatkozás után pedig akár már fokozatosan sportolni is el lehet kezdeni. Az orr végleges formáját csak hónapokkal a korrekció után nyeri el, hiszen meg kell várni, amíg a porcos és a csontos részek újra összekapcsolódnak és fixálódnak új helyükön. Ez a folyamat akár 1 évet is igénybe vehet. Első olvasásra soknak hangzik, de ha belegondolunk, hogy utána mennyire megváltozhat – pozitív irányba – a páciens élete, akkor az minden időszakos fájdalmat, lemondást és várakozást megér!

Itt is megtalál