Üdvözöljük weboldalunkon!

No menu items have been found.

Karplasztika

Karplasztika során a lógó, megnyúlt bőrfelesleget távolítja el a plasztikai sebész, ha szükség van rá akkor a zsírszövettel együtt. A karplasztika esetében manapság rutin eljárásról beszélhetünk.

Az életkor előrehaladtával a bőr állapota sokat változhat, ami a karokat különösen érzékenyen érintheti. Nagyobb mértékű fogyás, illetve genetikai okok is sokszor állnak a háttérben. Ilyenkor a bőr és a hozzá kapcsolódó zsírszövet megereszkedik. Ez az állapot igencsak kellemetlen lehet, ami még az öltözködés során is problémát jelenthet és a hétköznapokat is megnehezítheti.

Ebben a cikkben összeszedtük, mit érdemes tudni a karplasztika műtétről, és hogyan lehet a lehető legjobban felkészülni az eljárásra.

karplasztika

Kinek ajánlott a beavatkozás?

Karplasztikai beavatkozás azok számára ajánlott, akik szeretnének karjuk állapotán jelentősen javítani. A módszerrel eltávolítható a felesleges bőr és újra feszes és fiatalos lehet a kezelt terület. Általában a felkar bőre okozza a problémát, amit már edzéssel sem lehet formába hozni. Ráadásul a megereszkedett, lógó bőr problémát okozhat az egészséges testkép kialakításában, mivel sokak számára az arányos testalkat mellett, lehet ez az egyetlen zavaró tényező. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a beavatkozás előtt?

A karplasztikai beavatkozást megelőzően több vizsgálaton is részt  kell venni, hogy a műtét zökkenőmentesen menjen és minden előzetes probléma kiszűrése kerüljön. Egy általános kivizsgálással kezdődik, amiből a laborban vér-és vizeletmintából megvizsgálják a következő értékeket:

  • süllyedés,
  • vérkép,
  • CRP (ezek a gyulladás feltérképezése miatt fontosak),
  • sérum nátrium és kálium, v
  • ércukor,
  • sérum karbamid nitrogén és
  • sérum kreatinin,  
  • protrombin-INR,  
  • sérum bilirubin.

Ezek mellett szükség lesz egy EKG-ra és egy mellkas röntgenre is. A klinikán a vizsgálatokra sorban állás nélkül kerül sor, ráadásul az EKG és az röntgen vizsgálatokra egy időben kerülhet sor, amíg a laborban értékelik az eredményeket, amivel időt spórolunk meg.

Mi történik az előzetes konzultáció során?

A műtét előtt egy előzetes konzultációra van szükség. Ekkor a páciens és a szakorvos egyeztetnek arról, hogy mi a kívánt eredmény, amelyet szeretnének elérni a karplasztikai beavatkozás után. A konzultáció során minden további kérdést fel lehet tenni és az orvossal közösen átbeszélni, mik az elvárások. A plasztikai sebész az előzetes vizsgálatokat figyelembe veszi, és megtervezi a műtétet és választja ki a műtét technikáját.

Hogyan zajlik a karplasztikai beavatkozás menete?

A karplasztikát szinte mindig altatásban végzik, a műtét kb. 1,5 óráig tart. A sebész egész egyszerűen kijelöli az eltávolítandó bőrfelületet, majd összevarrja a vágást. A beavatkozás után 24 órát kell a kórházban tölteni megfigyelésen. A karplasztika után a plasztikai sebész egy speciális kompressziós pólyát helyez fel, ami szorítókötésként funkcionál. A műtétből fennmaradó hegek a kar belső oldalára esnek, így azok nem lesznek feltűnőek. A karplasztikai műtét kiegészíthető a felkarra lokalizált zsírleszívással.

Karplasztika műtét után

A karplasztika műtét után a gyógyulási idő közel sem olyan hosszú, mint más plasztikai eljárásoknál.  A sebész a műtét alatt egy kis vékony csövet, úgynevezett drain-t helyezett a bőr alá, melyen keresztül távozhat a felesleges váladék. Ez a gyulladás elkerülése érdekében fontos. Ezt az orvos már 1-2 nap után eltávolítja.

A kompressziós pólyát nagyjából 2-3 hétig kell hordani. Ezek után sor kerülhet a varratszedésre. A karokat párnával alátámasztva ajánlott pihentetni, ezzel is elősegítve a regenerálódást. Ha a páciensnek nem fizikai jellegű a munkája, akkor már akár 1-2 hét után visszatérhet a tevékenységeihez. A műtét után 1 hónapig azonban érdemes tartózkodni a fizikai munkától.

Itt is megtalál